UGE 3

to uger gamle

et par timer gamle
26. juli
Så er der allerede gået to uger - eller næsten. Tredoblingen af fødselsvægten har flertallet af hvalpe nået. Et par mangler sådan cirka 30-40 gram. Vi kan altså konstatere, at alle vokser fint. Fremover behøver vi ikke veje dagligt.
Enrico har også åbnet små øjensprækker. Nu manger kun Enzo at kunne kigge på verden omkring sig.
Mens Henrik tog de store hunde med i skoven vejede jeg - og forsøgte mig med portrætbilleder udenfor kassen. Det var ikke helt nemt, da de små var søvnige, men det gik.
Køletæppet er nu kommet, om det så virker, ved jeg ikke. Først skulle det ligge i vand en lille halv time. Så skal det tørres. Dette kan, står der i brugsanvisningen, tage op til 30 minutter. OP TIL???? Nu har det hængt til tørre halvanden time og er stadig pladdervådt. Hvalpene har fået køleelementer i viskestykker i hvalpekassen.
Henrik har lovet at lave en "I can see clearly now" film senere i dag. Sådan én har han lavet med A- B- C- og D-kuldet, når de har fået øjne.

Enya - 1206 gram

Enzo - 1276 gram

Eleika - 1147 gram

Eiko - 1193 gram

Eddie - 1205 gram

Enrico - 1219 gram

Eida - 1358 gram

gaaab :-)
Senere torsdag
Så har Henrik klippet en ny film. Klik HER for at komme til filmsiden. De små åbne øjne er selvfølgelig det vigtigste, men bemærk også en sød lille detalje hos de to tumlende syvlinger: Eida slikker Enzos mundvige, som er et af de dæmpende signaler i hundesproget - altså noget, der betyder, at man er sød og venlig.
Kela har været lidt urolig i dag. Det tror pokker med den varme - og man kunne vel nærmest spejle æg på hendes mælkebar. Jeg lagde et vådt, køligt håndklæde over "baren" og masserede hende blidt. Det gjorde hende tydeligvis rigtig godt. Senere tilbød jeg et par urolige hvalpe lidt ekstramad - blendet hvalpefoder med modermælkserstatning. Eddie og Enrico GUFLEDE i sig - især Eddie. De andre sov. Vi vil stille og roligt starte nu med at give hvalpene mad. Selv om Kela har rigeligt, må de gerne lære at spise andet end modermad nu :o)
Mit indkøbte køletæppe er STADIG ikke tørt. Måske er jeg blevet effektivt snydt. Den slags sker jo :o)

Der er dejlig køligt tæt på køleelementet

køler lige rumpen :o)
Endnu senere torsdag
Jubbiiii - jeg er muligvis ikke blevet snydt :o) Endelig var den der køleting, jeg har købt over nettet, tør. Sådan MEGET kølig, synes jeg ikke, den er, men dog kølig - og den blev lagt i hvalpekassen med viskestykker omkring. Kela skulle lige tjekke, hvad jeg havde gang i - og hoppede ind i kassen. Jeg trak mig tilbage - og Kela lagde sig på køligheden. Her blev hun liggende temmelig længe - og temmelig længe efter, at børnene var mætte og tilfredse. Det var SÅ tydeligt, at hun nød kølepuden. Lige nu ligger fem hvalpe på den. Hvor er det dejligt at kunne gøre noget godt for sine små og store hunde. Her især for de små, som jo ikke kan søge hen på kølige steder, lige som de store kan.
27. juli
Så har Enzo også åbnet en lille bitte smule øjne - og jeg har forsøgt mig med en lille bitte smule negleklipning. DET er ikke nemt. Enrico gad slet ikke sådan noget. Han ville sove! Nu afventer jeg, at hvalpene vågner. Så må jeg forsøge mig igen stille og roligt.
Køletæppet er ikke den heeeelt store succes. Efter at Kela havde ligget på det, var de viskestykker, jeg havde lagt over tæppet, fugtige. Hmm. Væk med det, der skulle være smart. Jeg ringede til firmaet for lidt siden - "hvorfor er køletæppet fugtigt?" og fik at vide, at små hvalpe slet ikke bør ligge på sådan ét og at det i øvrigt altid vil være lidt fugtigt. Hmmm. Måske ville det have været smart at gøre opmærksom på, at tæppet kun skal bruges til store hvalpe og voksne hunde. Nu vil vi så gøre det, når heden sætter ind, at tæppet bliver hængt på en af kassens sider, dækket af et håndklæde. Hvalpene kan så få køligheden fra det uden at ligge direkte på det. Fordelen ved sommerhvalpe er, at de kan være så meget ude fra sådan cirka 3-ugers alderen. Bagdelen er risikoen for meget varme dage de første tre uger - altså før de kan komme ud og finde kølige steder under buske og lignende. Fordelen vejer tungest. Fx ville vi have svært ved at få plads til hele hvalpelegepladsen indendørs :o)

Eida kan godt lide Monets malerkunst :o)
Senere fredag
"Du danske sommer, jeg elsker dig" - især hvis vi får lidt regn og færre varmegrader om lidt :o) Det er fast arbejde at sørge for kølighed til hvalpene. Det fungerer fint med køletæppet hængt op med håndklæde omkring, men det er ikke nok. Et par isterningposer blev pakket i håndklæde og viskestykke og "hængt op". Fem minutter efter kunne jeg konstatere, at et par hvalpe havde fået møflet sig ind i indpakningen og lå ovenpå isposen. Det må de ikke. AT pakke bedre ind!!! Det går nu ellers fint. Så længe jeg sørger for viskestykker og kølende indretninger er der ro og idyl i hvalpekassen. Kela ligger der nu hovedsageligt, når de små skal have mad, men hun sørger så fint så fint for sine børn. Lina vil stadig rigtig gerne deltage, men holder sig på respektfuld afstand.

kølende foranstaltninger - køletæppe og indpakket isterningpose

Opstillet billede - bare for at vise Henriks flotte nye hegn :o) Nu skal det bare lige stå at få samme farve som raftehegnet.
28. juli
Hvor bliver regnen og køligheden lige af? OK. Det er ikke helt så hedt som de foregående dage, men stadig lidt for varmt, synes hvalpene.
Vi har nu fundet på at lægge en af vores hvalpemåtter ind i kassen. Det fandt de små MEGET spændende - sådan en helt ny duft. Måtterne har vi, fordi gulvet i køkkenet er temmelig glat, og den slags er noget skidt for hvalpe. De ligger i hvalpekravlegården, så hofterne ikke belastes, når de små kommer ud af kassen. Vi har nok måtter til at kunne skifte, når der bliver tisset og pølset - hvad der jo lissom gør :o)
Det er så fantastisk at se, hvordan der sker udvikling fra dag til dag (eller nærmere fra halv dag til halv dag :o)). Det viser nedenstående billeder vist lidt om.  

Der skal lige skiftes hvalpetæppe i kassen

Enzo giver sin søster en pote :o)
Senere lørdag
Vi venter stadig på regn - men har fundet ud af, at det må være NABOENS skyld, at det ikke kommer. Han er nemlig i gang med at udskifte vinduer!!! Ellers er han flink nok, men hundene synes, han er lidt skummel, fordi han har fuldskæg. Vi skal nok bede ham besøge hvalpene, så de bliver præget med fuldskægsmænd :o)
På billederne ligner hvalpene hinanden mere, end de gør i virkeligheden. De tre tydeligt vildtfarvede, Enrico, Enya og Eleika er svære at se forskel på. De andre fire er nemme - ihvertfald for mig. HER er lige et billede af alle i fugleperspektiv.
- Og da alt på en hundeside ikke behøver handle om hunde, får I lige et link til Youtubeklip, jeg synes er SÅ morsomt. Jeg advarer om, at ikke alle kan se det samme sjove, som jeg (og Henrik) kan:
http://www.youtube.com/watch?v=2Z4m4lnjxkY
29. juli
E i E-kuld må stå for Eventyrlyst :o) I dag blev kassen åbnet for første gang. Når dette er sket for vores andre kuld (når hvalpene har været et par dage ældre faktisk), har de første stået lidt tøvende ved den åbne låge. Dette skete IKKE i dag. De hvalpe, der ikke lige var i gang med noget andet (fx at blive vasket af mor), drønede begejstret ud for at gå på opdagelse. Det havde jeg overhovedet ikke ventet - og måtte skynde mig at hente flere måtter til det glatte gulv. Enrico gik direkte hen til hegnet og stillede spørgsmål om, hvorfor DET egentlig var der :o) Eddie begav sig straks på "vandring" og resten møflede rundt. Kela lå med let bekymret modermine i kassen og holdt ØJE. Lina stod på den anden side af hegnet og fandt det meget spændende. Hun fik også hilst på flere af børnebørnene gennem hegnet.
Efter lidt tid gik hvalpene op i kassen til mor igen - dvs. Eddie gjorde ikke. Han lagde sig til at sove i hvalpekravlegården - men jeg bar ham op i kassen, da jeg ikke syntes, han skulle ligge sådan HELT alene :o) Da Kela fandt alt i god ro og orden, gik hun i haven. Enrico og Eleika vågnede og smuttede ud i hvalpekravlegården igen, hvor de faldt i søvn. I skrivende stund er alle syvlingerne tilbage i kassen og sover trygt og dejligt.
Det må, tænker jeg, være fordi Kela var syg, at hun er sådan en overpylret hønemor. Hun er hos hvalpene langt mere end vi har oplevet hos både hende og Lina, når hvalpe har nået den alder, de har nu. Hvis det var Kelas første kuld, ville jeg tænke, at hun var på vagt overfor Lina. Men det er afgjort ikke det, der er årsagen. Kela HAR forstået, at Lina ikke gør hendes børn noget. Det er uendelig rørende at opleve Kelas måde :o) Det er også så kært at se Linas måde at hilse på hvalpene - hun slikker mundvige og vasker ører.

hej mormor

tilbage i kassen efter en spændende oplevelse
Senere søndag
Det er SÅ sjovt, at hvalpene nu er i kravlegården indimellem. Selvfølgelig sover og spiser de stadig det meste af tiden - men indimellem :o) Hvis hunde kunne glæde sig, er jeg helt sikker på, at Lina ville gøre det - glæde sig til, at hun får lov til nærkontakt med de små. Når jeg går ind i hvalpekravlegården stiller hun sig op med forventningsfulde øjne - MÅSKE holder jeg en hvalp hen til hende, så hun kan nussepusse. Mange vil nok ikke tro det, men Lina spørger mig hver gang, om hun eeeeventuelt må hoppe IND til hvalpene, når hun står der ved hegnet. Jeg svarer nej uden en lyd, og hun lader være.
Vi regner med at holde syvlingerne i kassen om natten indtil videre - dvs. sandsynligvis et par nætter. Erfaringen siger, at der vil blive stillet krav om åben hvalpekasse døgnet rundt lige om et øjeblik :o)

Der kommer portrætfotos i morgen - satser jeg på.
30. juli
Når vi går i hvalpekassen/kravlegården kommer Kela og Lina hen for at tjekke - dvs. Lina kommer vist mest for at få lov til at hilse på de små. Det er så rørende at se, hvordan hun gør sig umage for at fortælle Kela, at hun intet ondt vil gøre børnene - og at se Kela svare, at det ved hun godt. Begge lægger ørerne ned i hengivenhed. Lina slikker Kelas mundvige, og Kela slikker Linas mundvige. Henrik og/eller jeg fortæller så Kela, at det er OK, at vi er hos hvalpene - og det er det så som oftest. Indimellem synes Kela dog, at syvlingerne skal have mad her og nu. Så smutter vi mennesker :o)
Det gik fint med lukket hvalpekasse i nat. I det hele taget er det nogle fredelige og nemme hvalpe. Det er ikke dem, der vækker os om morgenen. Det er Lina og Kela, der ikke mener, at vi skal sove til længere end syv. Især Lina kommer hen og puster mig i ansigtet - og vaaaaaader rundt. Før hvalpene kom, kunne Lina altså sagtens sove til 9-10 stykker. Kela veksler nu mellem at sove hos os i soveværelset og at være hos sine børn.
Med fare for at gentage mig selv (hvilket jeg helt sikkert gør), ER det altså fantastisk at opleve den kæmpe udvikling der sker nu. Nogle af hvalpene kommer "drønende" hen til os, når vi sætter os i kravlegården. Nogle er lidt mere forsigtige, men vil rigtig gerne nusses. Alle syv er ubeskriveligt dejlige.
Indenfor de næste to dage skal vi have afsendt hvalperegistrering til DKK. Farverne, vi registrerer hvalpene med, kan I se nedenfor.

Eiko - ulvegrå

Elaika - vildtfarvet

Eddie - rød/grå

Eida - ulvegrå

Enrico - vildtfarvet

Enzo - ulvegrå

Enya - vildtfarvet
Senere mandag
Hvis nogle har fortrudt, at I skal have et Kelabarn, siger I bare til. Jeg beholder gerne et selv :o) Hold da ooooop en vidunderlig samling, vi har fået os. Og hvis jeg ikke skal sidde ved computeren konstant, skal jeg vist holde op med at tage så mange billeder - som jeg ikke KAN lade være med at dele en lille smule ud af. He he.

fuld gang i hvalpekassen

Kela spotter Enya, der sidder og hænger lidt - lige vågnet

"kom så, mors lille puttegøj" (undskyld ordvalg)

high five :o)

Eddie fortæller mor en meget spændende historie

Enrico putter

hvalpene kommer og hygger, når vi sætter os i kravlegården

- og her er så hovedparten af kravlegården
31. juli
Så har jeg fået hængt nye billeder op i hvalpeværelset - nye billeder af syvlingerne og så årstidsbilleder fra skoven. Mange vil sikkert mene, at jeg er lettere skør, men faktisk KIGGER hvalpene på billederne, og jeg tænker, at lige som man giver babyer noget at kigge på, giver man hvalpe noget at kigge på.
Henrik observerede noget særlig sødt i morges :o) Lina vækkede ham og ville noget. Kela sov. Henrik stod op og gik ned i køkkenet, hvor hvalpene var vågne, men åbenbart ikke sultne, da de ikke sagde en lyd. Kela gik med ned, når nu de andre lissom gik ned. Så snart hun var gået op til hvalpene, skyndte Lina sig tilbage til soveværelset for at sove videre. Tilsyneladende havde Lina hørt, at hvalpene var vågne - og mente, at Kela burde gå ned til dem. Den bedste måde at sørge for dette var at vække Henrik - og andre dage at vække mig. Lina ER klog :o) Hun ved, at mormødre ikke nødvendigvis slipper godt fra at blande sig i datterens måde at være mor på. Det kan gerne være, at vi tillægger Lina evner, hun ikke har - meeeeen, det tror jeg nu ikke :o) Det skal lige med, at Kela faktisk er en helt og aldeles fantastisk mor. Også selv om hun sover lidt for længe ifølge Lina. He he. Det ER jo ikke Lina, der har været vågen flere gange i løbet af natten for at passe børn!!!! 
- Og så nåede vi frem til dagen, hvor hvalpene skulle have A-38 for første gang - iblandet lidt sukker. I morgen vil vi blende ganske lidt hvalpefoder i og så stille og roligt give mere og mere hvalpefoder, indtil de er vænnet til den slags. Hvalpene fandt det nye mad MEGET interessant. Enrico var lynhurtig til at finde ud af at slubre i sig. De fleste andre fandt ud af det, mens et par foretrak at slikke dét i sig, deres søskende havde i ansigtet og andre steder. Efter lidt tid kom Kela og spiste resten. Når hun nu alligevel stod der, forsøgte flere af ungerne at nå op til mælkebaren. Dette lykkedes for fx Eddie og Elaika.  
Senere tirsdag
Hvilken smuk sommerdag - og et par timer efter - hvilken vild sommerdag. Jeg nåede i skoven med hundene, mens solen endnu varmede og himlen var blå. Imens skiftede Henrik hvalpetæppe og måtte. Vel hjemme fik vi et kort barselsvisit, og SÅ satte det ellers ind med regn og torden. Lina er blevet meget modig nu. Hun blev på terrassen sammen med Henrik og jeg, mens Kela gik ind til børnene, der var lidt urolige. De kan jo høre nu, og brød sig måske ikke om larmen - men fint nok, at vi kan præge dem med tordenvejr. Vi vil gerne have et par stykker mere, mens de er små. Tak :o) I skrivende stund er solen på vej tilbage. Det går godt nok stærkt - og vi er glade for at have fået vandet græs og blomster. 
Endnu senere tirsdag
Denne opdatering bare for at fortælle, at Henrik har klippet en lille film. Klik HER for at komme til filmsiden.
Det er nu ikke mere muligt at snige sig ind i hvalpekassen ubemærket. Syvlingerne hører og mærker, at man kommer, og de fleste vågner op til dåd og skal lige snuse, lege eller slikke lidt på hånden. Af årsager, jeg ikke kender, dufter små hvalpes ånde af ruccula. Jeg er ikke nødvendigvis vild med ruccula, men jeg er helt igennem vild med denne umanerligt dejlige flok små hundedyr :o)

1. august

Jeg er blevet spurgt til, om jeg ikke kan sætte navne ved hvalpene. Det ville jeg hjertens gerne under alle billeder, men jeg kan ikke nødvendigvis se, hvem der er hvem på alle billeder :o) Når jeg tager portrætfotos skriver jeg ned for at være sikker. Indimellem går der kuk i det alligevel.
Billede 1 herunder: Eddie er ikke til at tage fejl af. Så har vi Eida set forfra og Eiko bag hende. Jeg tror, det er Enrico, der leger med Eida - tror :o) Bagest er jeg ret overbevist om, at vi har Enzo, men blitzlyset kan snyde. Derfor skriver jeg helst ikke navne.
Kela er nu begyndt at opdrage sine børn lidt. Det er Eddie IKKE vild med. Kommer Kela med en lille bitte irettesættelse, lyder han som om hun har bidt mindst ét ben af ham. Han HYLER i vilden sky op om, hvor URETFÆRDIG hun er og TARVELIG. Kela ser undrende på sin larmende unge og trøster ham, hvilket vist også er meningen med skrigeriet :o) De andre seks kan skam også bruge stemmer. Dette fx, hvis de leger i hvalpekravlegården, og mor kommer for at give dem mad. Så kan det være, at man ikke lige kan finde op i kassen, hvilket udløser en råben på MOOOOOR. Jeg skynder mig at hjælpe den stakkels lille op i kassen. Selvfølgelig ville hun eller han selv kunne finde derop, men jeg kan ikke bære at høre på deres kalden i mange to sekunder.
Hvis vejret er til det i morgen, vil vi lade hvalpene komme ud en lille stund.
- Og her har vi så hvalpe med navne og vægt. Eida er stadig den største i kuldet og Eleika stadig den mindste. 

Elaika - 1448 gram

Enya - 1522 gram

Enrico - 1602 gram

Eiko - 1603 gram

Eddie - 1653 gram

Enzo - 1657 gram

Eida - 1672 gram

Først får børnene A-38 og siden Kela
Senere onsdag
De bliver sjovere og sjovere, de små. Der sker så meget, meget, meget. De tumler og leger - slås for sjov og nussepusser. I dag har de haft op til flere gæster (min mor og senere min søn). Dem ville de også gerne kæles af.
Nogle kan sikkert tænke, at det er ren fornøjelse med sådan et kuld :o) Det er det - OGSÅ. Det er også fast arbejde med at sørge for dette og hint - fx at hvalpemoderen får nok at spise, at hvalpetæpper mv. vaskes, aviser skiftes, billeder tages, hvalpene vejes osv. De sidste par år har jeg sagt til Henrik, at næste år tager vi på sommerferie.............. Når vi så kommer til sådan cirka december/januar, går jeg i gang med at finde en hanhund. He he. Vi ELSKER at have hvalpe.
- Og så lige til noget rigtig sjovt - eller ej: Henrik har lavet dette fine nye hegn på 1,10, så Lina ikke kan hoppe over. Hvad gjorde Lina i dag??? Hun satte da bare af midt på hegnet og hoppede over for at komme ud at hilse på Henrik, der kom hjem - samtidig med, at Olivers kom med hvalpepakker og godbidder. Muuuuligvis har Lina spottet lyden af bilen med Olivers. Den har hun nemlig hørt et par gange efterhånden. Jeg var lige bag møghunden :o) og nåede kun at sige "NEJ Lina. Det der gjorde du bare IKKE". Men det gjorde hun...........
Til jer, der skal have en Kelahvalp: Kela gør ikke den slags!!! :o)   
VIDERE TIL UGE 4
TILBAGE TIL FORSIDENTIL E-KULDETS INDEX