MAVEDREJNING
I november 2013 mistede Catalejmas en af vores hvalpe - Cæsar, der kun blev lidt over tre år. Cæsar fik en mavedrejning.
Jeg kendte, stort set, intet til denne forfærdelig lidelse og var uvidende om, at den faktisk ikke er helt sjælden hos eurasiere. Jeg er blevet klogere og vil på det kraftigste opfordre alle til at følge nedenstående råd om, hvordan man kan forebygge mavedrejning - og handle straks, hvis man har den mindste mistanke om mavedrejning på vej. I dag kender jeg til tre eurasiere, der overlevede, fordi deres mennesker kendte symptomerne og handlede resolut. 

Mavedrejning

Af dyrlæge Knud Dahlgaard

Hvad er mavedrejning hos hunde?
Mavedrejning er en af de mest frygtede lidelser hos hunde, fordi forløbet ofte er meget akut og meget voldsomt.

Som navnet siger, sker der en drejning af mavesækken. Forestil dig mavesækken som en udvidelse eller en ballon midt på en vandslange. I den ene ende er spiserøret, som fører ind til mavesækken, i den anden ende er tyndtarmen, som fører væk. Hvis ballonen/mavesækken bliver drejet ½-1 omgang, bliver slangen snoet lige før og lige efter mavesækken. Resultatet er, at gæringsluft i mavesækken ikke kan slippe ud. Mavesækken bliver mere og mere udspændt som en ballon, samtidig med at hunden får det dårligere og dårligere.

Hvad er symptomerne på mavedrejning?
Hunden er rastløs, savler og forsøger at kaste op, men der kommer intet eller kun en smule skum. Bugen er udspilet af luft, og det kan du nemt mærke ved at banke let  på maven med fingerspidsen. Vejrtrækningen er hurtig og overfladisk, benene er kolde, og hunden har ondt og er meget nedstemt.
(Hunden kan kaste mad op, den lige har fået, er passiv - vil helst ikke med på tur. Min tilføjelse).

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen mavedrejning?
Ud fra symptomerne vil dyrlægen hurtigt komme på sporet af diagnosen mavedrejning. Hvis han er i tvivl, kan diagnosen fastslås ved en røntgenundersøgelse, hvor den luftfyldte og roterede mavesæk tydeligt træder frem.

Hvordan behandles mavedrejning?
Mavedrejning er en meget alvorlig og livstruende sygdom. Det er nødvendigt at handle hurtigt for at give hunden de bedste muligheder for at overleve. Derfor skal din hund hurtigst muligt til dyrlæge, hvis du lægger mærke til de nævnte symptomer.

Dyrlægen vil primært sørge for at tømme luft ud af den udspilede mavesæk eventuelt ved at stikke en kanyle ind i den. Derefter vil han give hunden smertestillende medicin og forsøge at stabilisere tilstanden ved bl.a. at give hunden væske. Senere vil dyrlægen forsøge at tømme mavesækken ved at føre en slange ned gennem spiserøret. I sidste ende kan en operation komme på tale for at få mavesækken drejet på plads og syet fast, så det forhåbentligt ikke kan ske igen.

I visse tilfælde vil dyrlægen vælge at operere med det samme, og i andre tilfælde vil han vente til dagen efter for at få stabiliseret hundens tilstand bedst muligt inden indgrebet. Det første døgn, og især de første timer efter at mavedrejning har udviklet sig, er kritiske. Mange hunde bliver meget dårlige med voldsomme forstyrrelser i kredsløb, væskebalance og hjertefunktion. I de tilfælde er der stor risiko for, at hunden dør under behandlingen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får mavedrejning?
Hvis hunden overlever de første timer og det første døgn, er udsigterne til en normal tilværelse efter sygdommen gode. Men spørgsmålet er, om den får mavedrejning igen. Risikoen er helt klart til stede, hvis ikke mavesækken bliver syet fast, så den ikke kan dreje eller rotere igen.

Du kan selv bidrage til at mindske risikoen for mavedrejning ved at fordele hundens mad ud på flere daglige måltider - mindst to - og undlade at motionere den/de første par timer efter hvert måltid.
(og undlade at fodre lige efter meget aktivitet - min kommentar)

Hvorfor får hunde mavedrejning?
Man ved ikke med sikkerhed, hvorfor hunde får mavedrejning, men man ved med sikkerhed, at risikoen for, at sygdommen udvikler sig hos en i øvrigt disponeret hund, er størst, når hunden motionerer eller leger kort tid efter, at den har spist eller drukket store portioner.

Hvad er risikoen for, at din hund får mavedrejning?
Hvis din hund tilhører en af de racer, som er særligt udsatte for lidelsen, er der risiko for, at den får mavedrejning. Men husk, at du selv kan mindske risikoen ved at fodre og motionere den fornuftigt.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få mavedrejning?
Mavedrejning rammer først og fremmest de store racer og især racer med dyb brystkasse som granddanois, irsk setter, schæfer m.fl. Lidelsen optræder sjældent hos små racer.

(http://www.netdyredoktor.dk/hund/sygdomsleksikon/m/mavedrejning.aspx)
Du kan bare lukke dette vindue efter endt læsning.