SIDSTE NYT

til forsiden
28. APRIL 2010 - 27. MAJ 2010 
28. april
Henrik siger, at sidste side med sidste nyt er en eeeeeeeevighed om at få uploadet alle billeder. Derfor kommer en mini-sidste-nyt.
Er der nogle, der har ventet i spænding? OK - her kommer en af mine alenlange beretninger. He he.
Klokken 9.54 var vi hos Birgitte Schødt. Hun kiggede Lina i øjnene og sagde: "Jeg tror, den er god nok". Hendes erfaring er, at der kommer noget indadvendt i blikket hos en drægtig hund. Det så hun hos Lina. Så skulle hun op på briksen (Lina - ikke Birgitte :o)), og der skulle mærkes på hende - "hævede patvorter" og "ja, jeg kan mærke én her". Det lovede godt. Så skulle Lina have barberet lidt pels af, der hvor hun skulle scannes. Birgitte bruger ikke det med, at hunden skal ligge på ryggen. Det bryder de sig jo ikke særlig meget om - sagde hun. Dejligt med en dyrlæge, der indretter sig efter, hvad dyrene bryder sig om. Og så gik hun i gang med scanningen: "Her er en, og her er en, og her er en ......." Der blev talt til ikke mindre end seks små hvalpe. Fantastisk. Der kan gerne gemme sig flere. Hvalpene har den størrelse, de skal have, og Lina er, ifølge Birgitte, i fin form.
Jeg er super glad og sender varme forårshilsner til jer, der er skrevet op til en af de små, jeg så i Linas mave. Faktisk KUNNE jeg denne gang godt se på et par af de små mørke pletter på skærmen, at de lignede hvalpe.  

   Vores dygtige og allerdejligste Lina, der havde været fastende siden i går aftes,
fik selvfølgelig et okseøre, da vi kom hjem.
30. april
Som man måske kan ane på billedet, har Lina allerede lagt sig ud. Jeg talte med vores dyrlæge i går - vil gerne have en sådan som backing, når Lina skal føde. Desværre befinder Line (dyrlægen) sig på Kreta i slutningen af maj. Vi finder en anden. Jeg spurgte til Linas pletvise gispen - husker ikke, at hun gjorde dette så tidligt sidste og forrige drægtighed. "Plukveer", sagde dyrlægen. Gad vide hvor mange hvalpe Lina EGENTLIG har i maven??? Hun er gået i gang med at vænne os til livet med hvalpe - ikke at sove en hel nat og så'n. Hun vækker os på underlige tidspunkter, fordi hun lige vil et eller andet.  
- Og så lige STORT TILLYKKE til Balule's Kika, som fødte 6 fuldbårne hvalpe i nat.
1. maj
For nogle måneder siden besluttede jeg at fejre fødselsdag i Hillerød - udstilling af Kela. Men jeg må godt nok have opført mig dårligt det sidste år for sikken dog et møgvejr. "Hvis det regner, ta'r vi hjem igen", sagde jeg til Henrik - og senere: "Hvis det bli'r ved med at regne, ta'r vi ......" - og senere, da regnen stadig silede ned: "Nu har vi ventet i flere timer. Så kan vi lisså godt blive" :o)
Kela var super dygtig i ringen - løb flot og stod flot. Hun fik "exellent" (som er den bedste bedømmelse) og en fantastisk god udtalelse uden et eneste kritisk ord. Men noget certifikat blev det ikke til denne gang.
Nu ligger Kela i sofaen og er fuldstændig udkørt efter de mange indtryk. Lina ligger i haven med et marvben og er glad for, at hendes flok er hjemme hos hende igen.

Lina, der gerne bliver tyvagtig, når hun er drægtig, har stjålet en halv bolle fra morgenbordet.

Dejlige Dusty var også med. Han var rigtig glad for at
se mig - fordi jeg lugtede skønt af Kela (i højbrunst) :o)

Heldigvis holdt regnen op få minutter før det var
vores tur til at komme i ringen.

Af uransalige årsager foretrak dommeren hunden bag Kela, så vores "lille" måtte nøjes med en andenplads (ud af to :o))

Kela kunne faktisk godt lide denne irske dommer.

Som det fremgår af billedet, var Kela mest interesseret i en
dejlig hanhund uden for ringen.
4. maj
Jeg har fået et fikst lille kamera af Henrik - og så må jeg naturligvis lige afprøve dets funktioner (her sort/hvid og sepia) :o)
Lina fortsætter med sine sære spisevaner. I går forlod jeg et frokostbord et øjeblik. Kort tid efter fandt jeg en tom smørbakke i haven. Lina havde ædt en næsten fuld bakke Kærgården! Søndag lykkedes det hende at hapse to stykker franskbrød, som blev spist med stor nydelse på græsset. Hun gør ALDRIG den slags, når hun ikke er drægtig. Da hun ventede A-kuldet, slap hun afsted med en hel lammekølle. Da hun ventede B-kuldet gik det ud over en saltimbocca, der lå på køkkenbordet klar til at blive stegt. Vi skal virkelig passe på pt. hvilket kan være svært, fordi vi ikke er vant til denne opførsel.
- Og Lina er jo ikke den eneste, der har børn i maven :o)
Min datter, Cecilie, har dog kun et enkelt. Vi "har planlagt", at hun går i gang med at føde på søndag - så kan jeg lige nå Kelas mentaltest på Fyn lørdag, inden jeg skal være med til at tage imod mit første barnebarn.
6. maj
Nu er der cirka tre uger til forventet fødsel. Lina er tyk og glad - og spiser stadig jord :o) Kela begynder også at vise tegn på, at mor er gravid. Hun vil helst ikke løbe med Henrik mere (Lina har ikke gidet løbeturene siden hun blev parret). Kelas opgave er jo at passe på herhjemme - ganske som i ulveflokken, hvor der passes på drægtige hunner.
Vi opfordrer dagligt Lina til at spise sit hvalpefoder - men egenrådig som hun er, vil hun hellere spise menneskemad eller Kelas almindelige mad??? Det lykkes dog heldigvis også, at få hende til at spise det foder, der er bedst for hende pt.  

En tår søvand er ikke at foragte

Oh vidunderlige forårsskov........
9. maj - mens vi venter :o)
Jeg fik en digital fotoramme i fødselsdagsgave og er nu i gang med at samle en bunke billeder, der kan stå og glæde, når jeg arbejder. Dette fører mig igennem cirka ti års billeder - og fem års hundebilleder. At se billeder af hvalpene er såååååå rørende. Her er "et par"

MIT kødben!

Banditos?
12. maj
Vi venter stadig på fødsler :o)  Der er dog ingen utålmodighed i forhold til Linas. Tiden går faktisk hurtigt. Om en uge vil vi flytte rundt på møbler i køkkenet og sætte fødekassen ind. Aviser skal ikke mere køres til genbrug. Hvalpe kræver bunker af aviser! Om lidt over en uge vil jeg gå i gang med at tage temperatur på Lina et par gange dagligt. Lina orker nu ikke ret lange gåture. Hun holder meget af at standse på "mødestedet" på engen og tulle lidt rundt, mens Kela leger med de andre hunde (og siger VOV, hvis en hanhund prøver at snuse hende i rumpen!). Selv om Lina ofte forsøger at slippe for at gå tur, er det dog vigtigt, at hun får moderat motion, så hun er i god form til fødslen.
Efter en kort periode med ro det meste af natten, er Lina nu igen begyndt at vække os tiiiiidligt om morgenen - kun for lige at få lidt kontakt og så sove videre. Jeg tror, hendes børn vågner tidligt og møfler i maven. Det vil hun så lige fortælle os :o) Spisevanerne er stadig alternative. I dag nød hun fx skræller fra en bagt kartoffel og en lille portion rucculasalat. Da jeg tilbød hende en ormepille, takkede hun dog nej. Men en sådan (to faktisk) SKAL hun altså have et par uger før fødsel - så det fik hun.
14. maj
Så er der 14 dage til forventet fødsel...................
Der er det sjove ved Farum, at her er en del eurasiere - her er fx én (til venstre i billedet), jeg ikke tidligere har mødt. Det er sjovt at se Linas og Kelas forskellige måde at møde fremmede hunde pt. Kela råber højt, hvis de vover at snuse hende i rumpen. Lina kommer med et afdæmpet knur ud af mundvigen, hvis de kommer for tæt på. Det er rigeligt. Få hunde vover at ignorere Linas selvsikre attitude. Kela har endnu ikke samme pondus - og så dufter hun vist stadig lidt af løbetid. Urimeligt nok, synes Kela, at hun selv gerne må snuse alt det hun vil i alle ender og kanter på fremmede hunde.  
Billede nr. 2 er opstillet!! Kela lægger sig ikke midt i en skovtur - og Lina poserer ikke frivilligt :o)  Jeg var bare fascineret af bregnerne og bad hundene dele min begejstring - hvad de ikke nødvendigvis gjorde. Lina var dog tilfreds med at holde en lille pause. Der er ikke såååå meget fart på hende pt.
I går var jeg til bestyrelsesmøde i eurasierklubben. Mødet blev afholdt hos Lu og Legarth på Skovagergård. De har hvalpe pt. så alle var fulde af kæl og nussepusse - selvfølgelig også med deres dejlige voksne vovser. Jeg fik et par gode idéer med hjem til hvalpelegepladsen på Drosselvangen.  
17. maj
11 dage til forventet fødsel............
I dag har jeg, for første gang, set og mærket hvalpebevægelser. Fantastisk :o)
Vores formiddagstur afkortes nu også. Lina lunter med, men i meeeeget adstadigt tempo. Da Henrik skulle i skoven i forgårs, blev Lina siddende ved bilen med et udtryk a la: "Jeg venter bare her, OK?"
Kela er nu helt holdt op med at prøve at få mor med på at løbe og at lege. Hun har vist indset, at det ikke nytter noget alligevel.
Vi venter også videre på, at Cecilie føder :o)
19. maj
8 dage til forventet fødsel................
- Og så var det tid til at få fødekassen ind. Henrik vasker den grundigt, og så kommer der aviser og hvalpeunderlag i. Lina bliver høfligt bedt om hun ikke liiiige vil posere lidt. Det vil hun heldigvis gerne. Kela kan tydeligvis huske et eller andet med den kasse - men ved ikke helt, hvordan hun skal forholde sig til den nye indretning i køkkenet. 
Hvor bli'r det STORT, når der kommer små liv i Henriks fine føde/hvalpekasse :o)
20. maj
7 dage til forventet fødsel - og dermed nu temperaturtagning dagligt. Jeg vil ikke påstå, at Lina elsker at få et termometer i rumpen, men hun accepterer, at hendes mennesker indimellem gør mærkelige ting :o) Når temperaturen falder til under 37 grader, kan vi forvente fødsel indenfor et døgn. Jeg har fundet en dyrlæge, vi kan ringe til og/eller få ud, hvis der er problemer i forbindelse med fødslen - og som vil komme at tjekke Lina og hvalpe efter fødslen. Vores vanlige dyrlæge er på Kreta i næste uge. Lina skal nok klare det hele, som hun plejer. Men det er rart, synes jeg og vi, at have back up.

Linas "mælkejunger" er nu fyldt med mælk.

Kela skal have masser af kæl - og ros for at passe SÅ godt på sin mor - på at ingen "farlige" nærmer sig vores have.
21. maj
Klokken halv ni i morges blev jeg mormor til en vidunderlig lille dreng.
22. maj
Så er der sørme kun fem dage til forventet fødsel (der dog sagtens kan blive den 28. eller 29.)  Lina har det fint. Hun er endnu ikke begyndt at grave huler. Måske har hun erkendt, at hun alligevel ikke får lov til at bruge sådanne til noget. Temperaturen ligger stabilt på 37-38 grader. Lina ligger også ret stabilt - et eller andet sted i huset eller på terrassen :o)
23. maj
Fire dage til forventet fødsel - altså hvis vi tæller 63 dage fra den dag, dyrlægen mente, at Lina havde (ville få) ægløsning.
Der skal virkelig lokkes nu, hvis Lina skal med ud på en lille spadseretur. To ting kan få hende til at løbe 3-7 skridt: En interessant forbipasserende hund, hun skal tjekke og evt. sige VOV til, eller nogle godbidder kastet ud på græsset.
Henrik og jeg taler om hvalpelegepladsen - hvad vi skal udvide med i år. Det bliver bl.a. et boldbassin med bro over :o)
I dag lod vi, for sidste gang før fødslen, Lina og Kela være alene hjemme et par timer. Vi skulle liige besøge lille Hjalte (barnebarnet) og forældre og flytte det fødebadekar, han kom til verden i. Vi havde lejet en lille hestetrailor til
formålet :o) Alt i alt står maj måned i fødslernes tegn. Hold op, hvor vi glæder os til den næste.

Der er levergodbidder i græsset

Aftentemperaturen siger 37,4 :o)
24. maj
Nedtællingen fortsætter :o) Tre dage til forventet fødsel.
I dag har Lina klaret 1½ pinsefrokost og en arrig fransk bulldog! Som altid når vi har hundene med ud i verden, får de bunker af ros og kæl - "hvor er de altså fredelige, søde, bløde, smukke". Vi eeeeeelsker det :o) Men så var der lige bulldog'en - en ti måneder gammel hund, der blev lidt for påtrængende og fik et knur fra Lina. Så flippede vovsen noget ud. Det blev stoppet, og hundene kom lidt hver for sig. Et øjeblik efter gik den lille igen i kødet på Lina  - nok efter devisen: "et angreb er det bedste forsvar". Lina vendte siden til - et dæmpende signal - rooooolig nu. Det hjalp ikke, så ejerne af bulldog'en tog fat i deres hund. Fem minutter senere var den gal igen. Henrik og jeg var ikke sikre på, at Lina ville vedblive at være så tålmodig. Dertil kommer, at jeg ikke var sikker på, om den lille bulldog kunne finde på at fare i maven på Lina - så jeg var på vej til at køre hjem med vores hunde. Heldigvis blev hidsigproppen "deporteret", og freden sænkede sig atter. Jeg troede faktisk, at bulldogen var utryg - men Henrik har lige læst, at disse hunde gerne kan være aggressive overfor andre hunde - og især hunner overfor andre hunner.
Jeg har lige talt med den dyrlæge, vi kan ringe til, hvis vi er i tvivl om noget under fødslen - og hende, der kommer ud for at tjekke Lina og hvalpene efter fødslen. Hun anbefaler, at jeg tager temperatur hver fjerde time fra i morgen - også om natten!!! Henrik hin smarte synes, at det er bedst, at det kun er mig, der tager temperatur - "det er Lina jo vant til" :o)

I dag har Lina fået klippet pelsen omkring patvorterne

Aftentemperatur: 38,2
25. maj
To dage til ....................
Lina har uro i kroppen i dag, men temperaturen svinger stadig mellem 37 og 38.
Eftermiddagens skovtur bestod meget i at stå at vente på luntende Lina. Vi mødte en tåbelig kone med to store hunde. Lina var totalt uinteresseret. Kela hilste pænt - og sagde så vov til den ene, hvorpå konen stolt proklamerede: "ALLE er bange for mine hunde!" Indimellem korser jeg mig over visse hundeejere.
Henrik er glad for, at Lina ikke lægger an til fødsel i morgen. Han har lige nogle timers (keeeeedelig) eksamensvagt at passe.
Jeg vil gerne vædde en kølig flaske sommerhvidvin på, at Linas temperatur ryger under 37 grader i morgen senest klokken 17.16. Hvis nogen er med på væddemålet, kan I skrive det i gæstebogen :o)


Lina tænker tanker :o)
26. maj - formiddag :o)
Der er endnu ikke intet fald i temperatur - og jeg veeeeeeeeenter, mens Lina ligger og tydeligvis har masser af plukveer.
TUSIND TAK for alle hilsner i gæstebogen og pr. mail. Jeg vil vove at påstå, at vi har og får verdens bedste hvalpefamilier.
Hvor frækt af Henrik at lave interne aftaler med Lina (se gæstebogen)!!! Nu har jeg husket hende på, hvem det liiiige var, der kom først ind i hendes liv - og det må vel have en betydning. He he. Lina gør, hvad Lina vil - det gør hvalpene sikkert også. 
Fortsættelse følger .................  

Kela holder vagt

Lina samler kræfter
Temperatur klokken 7.45: 37,6
Temperatur klokken 12.02: 37,2
Temperatur klokken 15.56: 37,0 (for få minutter siden).
Her kan passende sættes en trommehvirvel ind fra nu og til klokken 17.16 :o)
Æv.
Temperaturen kl. 17.16 var 37,3. Jeg må ud at købe fire flasker god hvidvin - og så vente videre :o)
27. maj - klokken 8.08
Jeg tror, at Dorte havde ret (i gæstebogen) mht. temperaturfald. Det er så bare kommet efter, at jeg gik i seng (og jeg har ikke taget temperatur om natten :o)).
Lina er tydeligvis gået i fødsel. Juhuuuuuuuuuuuuuuu.
Hun vækkede mig omkring halv fem - var urolig. Jeg stod op, tog temperatur (37 grader) og lavede kaffe. Så gik Lina "i seng" igen :o)
Senere ville hun i haven - og lagde sig i sin hule. Da jeg nødigt vil have hende til at føde i haven, fik jeg hende ind.
Nu ligger hun og gisper i sin hundeseng. Hun er i opblokningsfasen, der sagtens kan tage mange timer.
Det er vidunderligt og vanvittig spændende.....

Kl. 11.15
Jeg kiggede lige på B-kuldets fødsel. Her startede opblokningsfasen klokken ni (morgen). Den første hvalp blev født klokken halv ti (aften). Så vi kan godt væbne os med tålmodighed (ikke min stærke side :o)).

Kl. 16.00
Alt er klar - nye hvalpetæpper er vasket, håndklæder er stablet tæt ved fødekassen, vi har (i går) købt modermælkserstatning just in case og dyrlægen er adviseret. Jeg har også klippet negle og lagt latexhandsker frem :o) Der siver nu fostervand.
Henrik og jeg holder os mest muligt fra køkkenet for at lade Lina få fred og ro til sit arbejde. Kela tjekker indimellem sin mor, men holder sig ellers til stuen.
Lina rør sig, stort set, ikke fra sin hundeseng.

19.17
Lina gisper videre - vi venter videre :o)

21.05
Det ser ud til, at Lina skal have en laaang opblokningsfase. Måske er det min skyld :o) Jeg har jo skrevet øverst på denne side, at den går fra den 28. april til den 28. maj - altså i MORGEN (som Karin har spået).
Sulejmakatten hjælper nu Kela med at holde vagt. Hun jager også fremmede katte væk fra NABOHAVEN - og kom hjem med en rift over øjet.
Lina intensiverer sin gispen - men der kan gerne gå timer endnu. Der skal vist jordmorkaffe på kanden i nat.
      22.10
Det må vist blive dagens sidste bulletin - måske :o)
Lina har været i haven et par gange i løbet af den sidste time. Kvinder får klyx for at tømme tarmen før en fødsel - hunde klarer det selv.
Godt nok er jeg "en smule" utålmodig - men samtidig bobler jeg af glæde over snart at se Linas og Dustys børn. Snart kan gerne være om 1-2-3-4 timer. Det ER snart :o)
Godnat til alle jer, der følger med.

PS. Lina er lige gået op i fødekassen!!!!!!
HOP VIDERE TIL C-KULDET
TILBAGE TIL FORSIDENSIDSTE NYT - OVERSIGTEN