UGE 5
Vi starter lige denne uge med et par hyggebilleder fra i går aftes. Henrik satte parasol op, så hvalpene kan tisse i (næsten) tørvejr.
De små var ude til sent. Klokken var omkring ti, før de faldt til ro i hvalpeværelset. Det er dejligt med lyse nætter, synes hvalpene.
Her til morgen var der godt vådt på terrassen - plus lidt tordenvejr. Jeg fik nu alle hvalpe ud, og vi blev kun lidt våde
Feline marcherede ud mod haven, men blev lidt overvældet på halvvejen. Hun kaldte på mor, men mor sov i stuen. Så kaldte jeg på Feline, der kom drønende hen til mig. Ret sødt.
Hvalpene er blevet dygtige til at forcere det lille trin ved græsset. Det varer nok ikke længe, før de selv render i haven. Vi skal så sætte noget forhindring op om aftenen, så de ikke drøner afsted, når det begynder at mørkne. Det har vi haft et show med tidligere - os, der sagde: "Nu er det puttetid". Hvalpe, der sagde: "Vi er ikke trætte. Vi vil lege mere i haven". Hvis ikke det var for hulerne, kunne de gerne være i haven til sent. Men lægger de sig til at sove derinde, er det lidt svært at få dem ud, når det bliver mørkt 
Senere i dag vil jeg veje hvalpene. Alle havde rundet de to kilo i onsdags. Faiko havde rundet to et halvt kilo.

Feline - 2275 gram

Felix - 2495 gram

Fenja - 2750 gram

Freddie og Fie - 2450 og 2445 gram

Findus - 2450 gram

Faiko - 2940 gram
Senere fredag
Denne opdatering er sådan set bare for lige at gøre opmærksom på, at jeg, som I kan se længere oppe, har sat vægt på hvalpene. Jeg tror, jeg kan konstatere, at de bliver lidt mindre end Linas hvalpe generelt og lidt større end Kelas sidste kuld igen generelt, for der kan jo gerne komme en hvalp, der får størrelsen efter sin mormor (Fenja måske - og Faiko bliver større), lige som Kela fik størrelsen efter sin farmor. F-kuldets far er større end E-kuldets, så det er logisk nok, at F'erne bliver det også.
For lidt siden kom de store hunde og jeg hjem fra skovtur. Henrik havde haft hvalpene ude, og de var selv gået ind for at sove, og terrassedøren var lukket. Dog var Fie og Felix faktisk ikke heeelt trætte. De tumlede lidt rundt - og bad så om at få åbnet døren - krattede på den  Døren blev selvfølgelig åbnet, og så vågnede alle undtagen Findus. Dette fik Kela til lige at give børnene lidt mælk - og SÅ faldt der ro over banden - efter at de liiiige havde leget lidt selvfølgelig.
21. juni
Meget af hvalpenes vågne tid går med at tumle. Der er fredelig tumlen, og så er der indimellem vild tumlen, hvor en hvalp hyler op. Pt. kan vi være næsten sikre på, at Fie er involveret, hvis der hyles op. Hun er en lille børste. For nogle dage siden var det gerne Feline, der var børsten. Fenja er afgjort den blideste af pigerne lige nu. Drengene er ganske søde ved hinanden og deres søstre. OK, måske er det lidt tarveligt sådan at flere vælter sig oveni Feline (billede 2, 3 og 4), men hun sagde nu ikke noget til det. De bed ikke rigtigt i hende - stod/lå der bare og var STORE Billederne herunder er fra i går aftes. 

Freddie - og så til venstre for ham Felix, Fie, Feline, Fenja, Faiko og Findus
I går fik Henrik sat hvalpelegepladsen op. Nu ønsker vi os bare mere varme OG stabilt tørvejr. Bagest har vi "Ayers Rock". Det var vores "bjerg" (af paller), inden vi anlagde et rigtigt bjerg (OK - en lille bitte høj. He he). Kassesøen kommer ikke i haven endnu. Den er jeg ret spændt på - om hvalpene vil soppe i den.
Hvorfor er der dog en rist ved teltet, kunne nogle spørge. Ja selvfølgelig for at hvalpene tørrer poterne af, inden de går ind OK - nej. Risten er der for at vænne hvalpene til at gå på den slags. Det bryder hunde sig generelt ikke om. Derfor vil det være fint, hvis hvalpene lærer, at det ikke er farligt. 
I går aftes var klokken lidt over elleve, før hvalpene gik til ro. Kela gav dem natmad ved fire-tiden, og klokken seks ville de gerne ud at tisse mv. Jeg er faktisk ret imponeret over denne lille bande. Der lå ikke en eneste pølse i hvalpeværelset i morges - og kun et par små tissetåre. Til gengæld blev der tisset og pølset flittigt, da de små kom ud. Fire uger gamle og godt på vej til at blive renlige. Det ER da flot
Her til morgen fik Findus sat Fie lidt på plads. Han fortalte, at han ikke gad hendes bideri, og så holdt hun op med det. He he.
I dag får vi besøg af Maria og familie fra Århus. Senere kommer Søs, der har vores Akema og Aiko. Søs har købt nogle rigtig gode seler og liner (til hvalpene) med til os fra Tyskland. Der er mange fordele ved at bo i Sønderjylland. De seler, vi hidtil har købt herovre på øen, har været lidt besværlige at give på. De seler, Søs har købt til hendes og Tonnis hvalpe, er langt bedre - så dem ville vi også gerne have. At vi så ligefrem får dem personligt leveret, er jo skønt. 

Det ene øjeblik legede Feline i mine arme - det næste faldt hun i søvn
Senere lørdag
I anledning af, at Maria, Thomas, Filippa og Isak skulle komme lige straks, tog vi hvalpene ud i haven. Det ER jo sjovere at hilse på dem hér, og vejret var endnu tørt. Hvalpene blev sat i teltet på et kendt duftende hvalpetæppe. SOM OM..... de gad være dér. Nixen - afsted ud på græsset. Gæsterne kom, og Kela lagde sig for at give børnene mad. Herefter var der lidt ekstramad - og så var der kæl og leg og undersøgen. Aldrig før har vi været ude for hvalpe, der marcherede igennem tunnelen, første gang de så den. Aldrig før, har vi været ude for hvalpe, der kom op på terrassen, anden gang de var i haven. Snart vil stuen blive indtaget af de små - med terrassen følger jo stuen  Herefter kan vi lige så godt fjerne hegnet omkring hvalpekravlegården, for med stuen følger køkkenet - hele køkkenet. Så skal der til gengæld hegn op ud til gangen, hvor der er en trappe ned til kælderen. Der skal også hegn op mellem stue og køkken om natten, da hvalpene ikke får lov til at sove i stuen da. 
Det var dejligt at møde familien fra Århus - og dejligt at se, at Kela faktisk tog det roligt, at børnene kælede hendes hvalpe. Vist tjekkede hun af, men hun accepterede. Kela ER jo ikke så børnevant.
Så kom Søs med seler, liner og de lækreste oksetyggeting til hundene. Dejligt dejligt at få en masse hvalpesnak og anden snak. Der følger mange skønne venskaber med at være opdrætter.
Nu er hvalpene trætte - har sovet i snart tre timer. Vi nåede heldigvis at få dem ind, inden regnen væltede ned. De små har haft en spændende og dejlig dag
22. juni

Godnat - i går aftes ved 23-tiden
At have hvalpe indebærer, at man ikke sådan lige kan bestemme over sin egen tid. Den bestemmer hvalpene over I går aftes omkring klokken otte ville Henrik og jeg fx se en spændende udsendelse i fjernsynet - til aftensmaden. Men nej. Hvalpene ville ud lige da, så maden blev flyttet til køkkenterrassen, og ih hvor var det hyggeligt.
I morges vågnede banden halv fem - fik mad af mor og af Henrik og kom ud. Billederne er så ikke fra da. Hverken Henrik eller jeg gider overhovedet tage billeder klokken halv fem om morgenen. He he. Ved otte-tiden var de klar igen.
En del af disse små har en ret sød vane. Når de skal pølse, går de et stykke væk fra terrassen og laver så en piruette, før pølsen lægges  
Her kommer en lille billedserie om Fenjas spændende morgentur. Flere af hvalpene gik i haven, men Fenja ville mere end det. Hun ville op til mor og mormor på terrassen - og så ville hun da også lige se stuen Det var spændende at observere Kela og Lina. Begge var lidt urolige - meget opmærksomme på hinanden. Kela skal være sikker på, at Lina ikke gør hendes hvalp noget. Lina skal være sikker på, at Kela ikke gør HENDE noget - dvs. være sikker på, at det er OK med Kela, at hun nærmer sig et barnebarn. Det gik, som I kan se på billederne, super fint. 

Bemærk Kelas ører: "Jeg er ikke sikker på, om dette er helt i orden"
Linas ører siger faktisk det samme.

Lina forstår Kelas signal og skrider

Lina kommer tilbage, fordi Kela "siger", at det er OK

Mormor får lov til at hilse på barnebarnet - og omvendt

Kela følger Fenja tæt

meget frimodig lille hvalp
23. juni
En dag i hvalperiet kan fx se sådan ud:
Vi starter dagen omkring halv fem - fem. I morges var den fem. Jeg vågnede ved, at Kela hoppede ind til hvalpene. Dette fik Lina til at bede mig om at stå op, hvilket hun jo har helt ret i, at jeg skal. Hvalpene skal lukkes ud, når de har spist. Lina tænkte så nok mere på morgenmad
Der fjernes tisseaviser i hvalpeværelset og døren åbnes. Snart efter render syv små ud for at tisse mv. Hvis madskålen er tom, kommer der frisk mad i den.
Efter en halv times tid er hvalpene trætte. På sådan en kold morgen lægger alle sig ind for at sove. Terrassedøren bliver lukket. Nu kan man så selv gå i seng igen - eller blive oppe. Henrik vælger gerne det første og jeg det sidste  Nu skal der lægges hvalpefoder i blød - klar til at blive blendet senere. Og så skal der drikkes kaffe. Efter et par timer synes Kela gerne, at det er tid til næste måltid. Hun vækker børnene, som drøner ind i hvalpekassen til hende. De sover sjældent i kassen nu, men oftest i og omkring Linas gamle hundeseng. Mens børnene spiser åbner jeg døren og sætter ekstramaden og mig selv ud på terrassen. Så snart de små er mætte af mormad, kommer de drønende. Først skal der tisses og pølses. Så skal der leges og kæles. Jeg tager gerne dagens første billeder nu. 
Sådan fortsætter dagen faktisk med et par timers søvn og en halv times tid med leg og kæl - måske med en tur i haven, hvis vejret er til det og så lidt vask af måtter og måske et hvalpetæppe samt rengøring i hvalpeværelset og avisskift. Om ikke så mange dage vil hvalpene være i haven det meste af dagen - hvis der er tørt derude. Indimellem vil de selv rende tilbage til køkkenterrassen og hvalpeværelset for at tage sig en lur indendørs. Alle HAR faktisk allerede fundet ud af, hvordan man kommer fra haven til køkkenterrassen - og omvendt.
Dagens sidste ekstramåltid serveres ved 23-tiden, hvor dagens sidste terrassetissetur også er. Vi hører faktisk ikke noget til hvalpene mellem denne tid og så halv fem - fem. Det er ret flot 
Her er så lige morgenens billeder.

Findus

Feline

Faiko

Freddie

Fenja

Felix

Fie
Senere mandag
Alle hvalpe rendte selv i haven i dag. Kela gav eftermiddagsmælk og lagde sig så op på terrassen. Dette fik de fleste hvalpe til at forsøge sig med trappebestigning. Fenja, Freddie, Findus, Feline og Felix kom op. Faiko gad ikke, og stakkels lille Fie KUNNE ikke. Et par timer senere smuttede hun op så let som ingenting. He he. Der blev hvalpespurgt til en lille ekstra tår mælk, hvilket Kela sagde klart nej til. Så smuttede børnene i haven igen. Jeg fornemmede snarlig regn og fik dem bragt i tørvejr i hvalpeværelset. Det begyndte at dryppe, da jeg fik den sidste - Feline - ind. Efter lidt indendørs leg faldt alle i den sødeste søvn. 

ren idyl

"jubbiii - mor gi'r mad i haven"

"hvor er hun - hende mor?"

Kela vogter på et eller andet på vejen

- og så var der ikke mere mormad for nu

Fie og Felix ser lidt skumle ud

Faiko og Findus ser OGSÅ lidt skumle ud. He he he.
24. juni
- Og her er så lige lidt blandede billeder fra dagen.
Hvalpene har været i haven - og på terrassen og i stuen. Feline ville også lige se den del af køkkenet, hun ikke har oplevet før
Genboen har larmet med en hækklipper - irriterende larm, men fint for hvalpene at lære sådan en lyd at kende også. Mens børnene var i haven, var der et eller andet, Lina og Kela lige skulle sige VOV til på vejen. Det fik samtlige af de små til at styrte tilbage til hvalpeværelset eller ind under busken. Overlevelsesinstinktet er intakt, kan vi konstatere Nysgerrigheden hos disse syv er stor. Hold da op, hvor alle drøner derudaf på oplevelse. 
25. juni
Hvalpe kan godt lide for lidt plads Hvert kuld, vi har haft, har maaaset sig ind bag springvandstønden som på billedet herunder. Vi har jævnligt måttet redde dem ud, når de hylede op om, at de overhovedet ikke kunne komme nogen vegne. Men derind - det skal de sgu 
Dagen i dag har budt på en dejlig masse solskin, så hvalpene har været i haven. Da regnen begyndte at vælte ned, fik jeg Kela til at få børnene med ind i tørvejr - nogle af børnene. Resten bar jeg ind. Alle fik mormælk i et fint og rent hvalpeværelse. Det havde jeg nemlig fået ordnet, mens alle var i haven. Efterfølgende sagde jeg til børnene, at de skulle blive på køkkenterrassen. Det gjorde nogle så........... Felix, Feline og Fie gjorde ikke. De drønede ud i haven, op på terrassen og ind i stuen. Bøllebørn
Vi har nu fundet et plastichavebord frem, der kan lukke køkkenterrassen af sidst på aftenen og først på morgenen. Det er rart, at hvalpene bliver hér på disse tidspunkter - fx klokken over elleve i går aftes og halv fem i morges.
Alle har nydt at tumle rundt i haven - og at lægge sig til at sove i hulen under busken. Selv det fineste og reneste hvalpeværelse med billeder på væggene kan ikke leve op til en dejlig jordplads under en god busk 
I skrivende stund er alle hvalpe i hvalpeværelset. Nogle spiser. Nogle sover. Nogle leger. Ren idyl.

Fie og Feline

Findus

Felix og Faiko

Fenja og Findus

Findus igen

Faiko

Felix

Freddie og Fie

Feline

Felix

26. juni

Kela er begyndt at introducere sine børn for to ting: Råt kød og "man forsøger ikke at tage noget, en anden hund har".
I går og i dag fik Lina og Kela et kyllingeben. Kela drønede op i hvalpekassen med sit, viste børnene benet - og fortalte dem så, at de ikke måtte tage det. Denne indlæring er faktisk lidt hjerteskærende, for ungerne HYLER op, når de bliver opdraget. Mange gange ved tidligere kuld - og også nu - kan vi tænke "åhhhh, kan du ikke lige forklare det på en sød måde?"
Der har været flere vigtige oplevelser for hvalpene i dag: Tordenvejr. Jeg sad på terrassen med dem, da det begyndte at buldre. Regn var der endnu ikke noget af. Det var sjovt og sødt at se, hvordan de lyttede - og så kiggede på mig for at se, hvordan jeg reagerede. Da jeg ikke gjorde dette overhovedet, tullede de videre rundt med det, de nu var i gang med. Lidt efter begyndte de at vejre i luften - der "lugtede" af snarlig regn. Det er ret fascinerende at observere de små og deres voksende fornemmelse for, hvad der sker omkring dem. Kort efter faldt de første dråber. Hvalpene gik ind, og jeg lukkede døren. Men de var ikke færdige med at være ude, så efter lidt tid bad nogle om at få åbnet døren igen. He he. Det blev den så.
Barrikaden ud mod haven bliver, indtil vejret er lidt stabilt - ihvertfald uden torden. Jeg vil ikke risikere, at der ligger en utryg hvalp i hulen.
Senere torsdag
Så blev stuen indtaget. Med det ustadige vejr vi har, er det oplagt og dejligt, at hvalpene bruger tid på vores overdækkede terrasse og stuen. I den anledning er de gamle tæpper kommet frem. Stuens gulv har ikke såååå godt af hvalpetisseri, og selv om disse dygtige små faktisk sjældent tisser indendørs, KAN det jo ske. Lige her og nu har vi også sat hegnet op mellem stue og køkken. Vi vil stadig helst have afgrænset lidt om natten nemlig. Hegnet er udstyret med papstykker, fordi E-kuldet viste sig at kunne KRAVLE op ad hegnet. Alle ledninger skal sikres - eller pilles ud af stikkene, og under sofaen er der proppet diverse, for at hvalpene ikke lægger sig til at sove dér, og vi ikke kan få dem ud, når de skal "i seng".
I skrivende stund ligger fire hvalpe rundt omkring i stuen og sover. Tre ligger i hulen. Det er simpelthen så hyggeligt at have de små omkring mig. Jeg har jo min arbejdsplads i stuen.
Så måtte jeg lige holde pause i skriveriet. Der var vågne hvalpe, som skulle have lidt hjælp til at komme ud i haven for at tisse - og skulle have aftensmad.
Nu vil jeg gå i haven med de små
VIDERE TIL UGE 6
TILBAGE TIL FORSIDENTIL F-KULDETS INDEX