SIDSTE NYT
til forsiden
august 2010 - oktober 2010
30. AUGUST
Da sidste "Sidste nyt" efterhånden var blevet lidt overfyldt og dermed laaaangsomt om at få alle billeder frem, tager vi  nu hul på en ny omgang. Denne kan passende starte med ord fra Karin og Leif:

 "Atter en uge er gået, Charlie har været i Tivoli, han var den eneste hund som måtte komme ind på restaurant   da vi kender køkkenchefen. Charlie var på Påfuglen og fik god kalvesteg. Han var også ude og gå i Tivoli,
 der var hundens dag så han mødte rigtig mange hunde og mennesker som synes han er så dejlig.
 Det går godt til træning og træneren har forståelse for at Charlie selv bestemmer en gang imellem og jeg skal  give ham den tid han vil ha. I dag har vi været i Stenløse Centeret, her øvede vi at gå med indkøbsvogne, gå på
 trapper og indkald. Charlie ville ikke gå ind ad skydedørene, men det gør ikke så meget - så går han da ikke i  forretningerne. Vi var også oppe på stationen, så han fik også hørt og set toget. Det tog han ganske fint.
 Han kan komandoen sid, dæk, indkald og næsten plads. Vi kan dække ham af og gå 5 m. fra ham. Han er god til   at gå uden snor, alt i alt helt igennem en dejlig dygtig hund. Charlie vejer nu 11,5 kg."

Hvor ER han bare dygtig!! Tænk, at han vejer næsten tre kilo mere end lillesøster Celina - og kun omkring 9 kilo mindre  end storesøster Kela. Sidstnævnte reddede sig en tur under bruseren i dag. Hun havde rullet sig i hestepærer på skov-
turen og lugtede temmelig ilde. Lina bruger heldigvis ikke den slags.

Beluca har nu fået tjekket hofter. Også hun har de fineste A-hofter. Jeg har ikke hørt til AD og Patella - håber sørme,  at dyrlægen også har tjekket dette, når han nu var i gang. 

Charlie har hugget Leifs stol.

Våd Kela efter badet.
2. september
Så har vi fået billeder af dejlige Benito. Tusind tak til Karin og resten af familien. Det er fantastisk at se billede tre - hvor meget ulv der er i "vores" Benito. Jeg hørte en mand fortælle om sin ulveflok i radioen forleden. En af hans ulve var blevet trænet sammen med politihunde. Ulven lærte fint alt det, en politihund skal lære - undtagen én ting: at apportere. Hvad er det nu, eurasiere ikke gider? :o)
Vi har fået mail fra Caisas familie. Hun er blevet en stor pige på 11,5 kg. der fint klarer at være alene hjemme og også er sej til hvalpetræning - satte en lidt for nærgående terrier grundigt på plads :o)
Der sker ellers ikke så meget på kennelfronten her. Henrik og jeg er selvfølgelig begyndt en lille bitte smule at tale om parring af Kela - og hvor skal vi nu finde den helt rigtige hanhund. Der er heldigvis mange måneder til. Vi er heller ikke heeeeelt klar til hvalpe endnu :o) 
- Og så kan medlemmer af eurasierklubben glæde sig til næste nummer af klubbens blad (som kommer i slutningen af september). I dette og de kommende vil vi kunne læse beretninger fra Stella om Basses verden :o) Hvis nogle ikke ved det, er Basse = Aslan og søn af Lina og Nilo.
Lina er nu virkelig alternativ at se på. Forfra er hun smuk som altid. Bagfra - he he he - et par tynde stankelben garneret med totter. Ovenover en hale, der langsomt forvandles til en pølse med strithår. "Smukke hunde", råbte en mand til Henrik i går. Han kan næppe have set Lina bagfra :o) Vores dejlige fru hundemoder tilbringer nu en del tid i sofaen, men når vi er i skoven er der fuld knald på i glad leg med Kela. Indimellem snupper Lina faktisk også et stykke hvalpelegetøj og opfordrer Kela til hurlumhej.  
Husk eurasierskovtur i Kirke Hvalsø den 9. oktober. 
8. september
Ingen nye hvalpebilleder, så I får lige Lina og Kela igen :o)
Vi har nu fået de sidste resultater fra Beluca: Hun har også perfekte albueled og knæled. DEJLIGT.
- Og så har vi fået ord fra Pia og Tommy (om Cenja):
"Hun har også fundet ud af at børn med mad er meget nemme ofre hvis man vil have noget andet end tørfoder. Hun er en snu lille én - generelt er hun lidt af en tyv - hun stjæler alt hvad hun kan slippe af sted med, strømper, reklamer, pap- og plastikstykker fra diverse ting/møbler vi pakker ud. Men det er altid til at se når hun laver ballade, for hun lister afsted på en helt bestemt måde for så at sætte i spurt afsted med tyvekosterne hahah, det er ret sjovt."
Vi eeeelsker historier om vores små :o)
På fredag tager vi til eurasiertræf og udstilling i Fredericia. Det bliver hyggeligt - og ekstra hyggeligt, når vi suser til Sønderjylland lørdag og besøger Akema, Aiko, Benito og deres familier.
9. september
Nye billeder af Charlie - juhuuu - og tusind tak til Karin og Leif. Bemærk Charlies koncentration på billede tre - han ser landskamp :o)
Der er også lige et par billeder af Henrik, der laver "ringtræning" med Kela. He he. Vi BLIVER vist nødt til at erkende, at det med udstilling ikke er vores største interesse. Det er super hyggeligt at mødes med eurasierfolk, men konkurrencen om, hvem nogle finder smukkest er ikke lige vores fokuspunkt, når det gælder eurasieropdræt. Sådan er vi så forskellige. Men, men - frøken Kela stiller op på lørdag, når nu vi alligevel er der (jeg skal til medlems- og bestyrelsesmøde i klubben).
Jeg har i øvrigt lige lavet et indlæg i forummet og håber, at andre kommer med oplevelser/kommentarer :o) 
13. september
Denne hund fandt ikke nåde for dommerens øjne - dette til trods for Henriks intensive ringtræning :o) Hvis I vil se billeder og læse ord fra vores udstillings- og besøgsweekend: Klik HER.
16. september
På billederne herunder ses to uvorne hunde!!!!!
Når Henrik tager sine formiddagsløbeture, har han gerne problemer med at få Lina og Kela med i starten. Han må vente og kalde, hvilket er upassende, når man skal løbe. I dag ville vi så se, hvad der skete, hvis han bare løb derudaf - om ikke hundene overvandt dovenskaben og løb med. Jeg ville så parkere lidt væk fra, hvor Henrik havde parkeret og være klar, hvis de fik den idé, at de bare kunne løbe hjem. Efter cirka tyve minutter kørte jeg ned til Henriks bil i forventning om, at hundene var løbet med ham. Det var de ikke! Kort efter kom Henrik med Lina. Hun havde fulgtes med ham i få minutter, så gad hun ikke mere, men ventede til han var på vej tilbage. Kela havde ligeledes fulgt ham "få meter" - og nu var hun væk. Jeg kørte hjem for at tjekke, om hun havde taget en anden vej til Drosselvangen. Her var hun ikke. Man kan nå at tænke mange ikke særligt rare tanker, skal jeg hilse at sige. På vej tilbage til skoven ringede Henrik. Kela havde valgt at vente på engen, mens manden blev færdig med at løbe rundt. Det kan konstateres, at Lina og Kela hjertens gerne vil løbe rundt på mark og eng samt i skoven. De vil bare selv bestemme, HVORNÅR der skal løbes.
Bemærk: Nyt indlæg i forummet.   

18. september
Jeg vil lige komme med en billedkommentar til Anjas indlæg om bukser i forummet.
Her har vi to versioner af eurasierbukser (og hale). Jeg vil dog lige sige, at det ikke er os, der har givet Lina de ultrakorte. Sådanne ifører hun sig gerne, når hun har haft hvalpe. I går kom en tidligere kollega til middag. Efter at have hilst pænt på hundene spurgte han: "Hvor er Lina henne?"  Og han MENTE det sgu!
Jeg har i øvrigt fået at vide af en prof hjemmesidemager, at vores er noget værre rod. Æv. Jeg troede, den var så fin. He he. Jeg håber, at I der følger med, kan finde rundt i roderiet :o)
21. september
Så fik jeg lige taget mig sammen til at få C-kuldet med på forsiden. I den anledning må det være passende med en lille konkurrence: Hvor mange billeder er der cirka på denne hjemmeside? A: cirka 2500 B: cirka 3000 C: cirka 3500. Vinderen får sin hund på forsiden i 14 dage :o) Send en mail med svar til isabelle-mandel@mail.dk Send gerne dit/jeres yndlingsbillede af hunden/hvalpen med. Jeg kan selvfølgelig også selv finde et i arkiverne :o) Konkurrencen slutter på C-kuldets fire-måneders fødselsdag.
Forleden kiggede Rie og Leiko lige forbi. Hyggeligt. Leiko ligner sin mor meget, omend han har et rigtig hanhundeansigt. 
28. september
Som nogle ved, har Henrik og jeg lige været et smut i Paris. Derfor må der lige bringes et par billeder herfra :o) Vi så en enkelt eurasier men ellers er byens hunde af en noget mindre størrelse. Vi var ikke oppe i Eifeltårnet - gad ikke stå i kø i timer, men ellers fik vi oplevet pariserliv i lange baner. 
- Og så sluttede konkurrencen. Tusind tak til jer, der gad lege med. Vi vil udbringe et stort TILLYKKE til Karin og Leif, Anja og Mogens for deres korrekte gæt på omkring 3000 billeder på hjemmesiden. De næste 14 dage vil Luka pryde forsiden. Herefter vil vi nyde Charlie de kommende 14 dage.

Luka 

Charlie
1. oktober
I går havde vi besøg af Helene og dejlige Casai (far til B-kuldet). Det var sjovt at se forskellen i pelstype på Lina og Casai :o)  Han ville rigtig gerne lege med tøserne. Det tog lidt tid, før de også gad lege - en lille smule. Dvs. Kela fik slet ikke lov til at være med i legen af sin mor, så hun gik op til Helene for at få kæl, kæl og mere kæl. Det er ret tydeligt, at drenge-
ne i B-kuldet ligner deres far.

I morgen kører Kela og jeg med Leiko og Rie til Odense, hvor hundene skal mentaltestes. Jeg er spændt på deres reaktioner på fx "flyvende" keddeldragt, "spøgelser" og skud. Det sidste tror jeg ikke bliver et problem for ihvertfald Kela. Hun er jo ret ligeglad med fyrværkeri og den slags.
Søndag kommer seks af hvalpene + deres familier på besøg. Det bliver SÅ dejligt at se de små og deres mennesker igen.
4. oktober
Oh hvilken herlig hundeweekend :o) Lørdag bød på mentaltest i Odense omegn. Søndag bød på det dejligste gensyn med C-kuldet + deres mormor og familier. Billeder af og ord om sidstnævnte findes HER.
På en mentaltest gennemgår hund og fører otte momenter, hvor man tester hundes reaktioner i forhold til forskellige stressfaktorer.
1. Kontakt med fremmed menneske (tillader hunden, at en fremmed går med den, og vil hunden kæles med af den fremmede?).
2. Leg/jagtinstinkt (vil hunden forsøge at få fat i en gammel sæk :o) ?) (Kela og Leiko gad ikke. He he)
3. Jagtinstinkt (løber hunden efter en hvid klud, der fiser hen ad jorden?) (Heller ikke dette gad vores kloge hunde)
4. Passivitet (hvordan reagerer hunden på tre minutters total passivitet?)
5. Overraskelse/syn (hvordan reagerer og afreagerer hunden overfor en keddeldragt, der pludselig "flyver" op?)
6. Overraskelse/hørelse (hvordan reagerer og afreagerer hunden på en pludselig høj lyd - kæde trukket hen over en metalbakke?)
7. Trussel (hvordan reagerer og afreagerer hunden på to "spøgelser"?)
8. Skud (hvordan tacler hunden fire MEGET høje skud?)
Jeg var ret spændt på især Kelas reaktioner. Hun er jo ikke så selvsikker en hund som Lina - eller Leiko. Det er, hørte jeg, ikke usædvanligt, at testen må afbrydes, fordi hunden bliver for skræmt. Testlederen fortalte, at omkring 30% af alle tester (med alle racer) må afbrydes. Dette skete heldigvis hverken for Kela eller Leiko. De klarede begge de otte prøvelser - Kela dog lidt mere usikker end Leiko. Hun ville fx ikke have, at den fremmede mand rørte hende i første moment. Hun var heller ikke vild med, at han gik væk fra mig med hende, omend hun dog modvilligt fulgte ham. Senere nægtede hun at snuse til metalbakken - var ikke helt tryg ved denne larmende tingest, selv om jeg sad og "snakkede" med den :o) Leiko accepterede både berøring og snuseri.
Vi havde en rigtig hyggelig og lærerig dag - med lækker frokost, udsøgt kaffebord og godt selskab.
Sagt kort, var Kela stærkere, end jeg havde forventet - og ingen problemer med at bruge hende i avl. Dog skal vi bruge en sikker og 100% velafbalanceret hanhund til hende. Leiko skal muligvis være avlshan om en månedstid. Han skal lige øjen-
lyses først - må ikke have ekstra øjenhår, da hunhunden har det.

Når keddeldragten dukker op, slippes hunden, der helst ikke skal flygte længere væk end fem meter. Det klarede begge vores hunde.

Leiko lokkes hen for at snuse til metalbakken.

Tre minutter, hvor man skal glo ind i en busk :o)

Iflg. raceprofilen, skulle Kela sige vov eller knurre af spøgelserne. Det gjorde hun ikke. Hun gloede bare undrende på dem :o)
Nu har Henrik klippet en lille sandkassefilm.
Klik HER for at komme til filmsiden.
6. oktober
I går var Rie og jeg hos dyrlægen for at få øjenlyst Kela og Leiko. Dette var sidst test før begge kan indgå i avl. Var vi spændte? Næh, ikke sådan særligt. Vi regnede med, at selvfølgelig var der ingen fejl på vores superhunde :o)
- Og det var der heller ikke. Der var ingen ekstra øjenhår, ingen hornhindefejl og ingen øjensygdomme at se. Begge klarede undersøgelsen i fin stil - stod pænt og stille, mens dyrlægen lyste og kiggede dem i øjenene. Han var dog lidt skuffet over, at hverken Leiko eller Kela gad spise hans godbidder. Jeg forklarede, at det er normalt for eurasiere. De lader sig ikke bestikke :o)
7. oktober
I dagens anledning (det er stearinlysvejr og der er ikke så længe til jul :o)) må det være passende at bringe et billede af en uvorn men dejlig hund og en dejlig datter med dejlig søn.
Uvorn hund: I går aftes sad Henrik og jeg i køkkenet og snakkede. Havedøren var åben og hundene gik lidt ind og ud. Pludselig hørte jeg den havelågelyd, der betyder, at Lina er sprunget over hegnet. Dette gør hun, når der kommer gæster, eller når hendes eurasierven, Athos, går forbi. Da vi normalt ikke får gæster ved ti-tiden om aftenen, gik jeg ud for at møde Athos og Gisela. Snydt! De var ikke at se. Det var Lina sådan set heller ikke. Nu startede en kalden og eftersøgning. Henrik gik den ene vej og jeg den anden. Nu er Henrik jo jævnligt den mest hundepylrede i vores familie, så han ville tage cyklen og køre rundt. "Hun kommer", sagde jeg. Hmmm. Vi gik ind - og ud igen. Så var det, at jeg hørte et lille piv fra nabohaven. Jeg skyndte mig derind - og væltede over et, i mørket usynligt, hegn. He he. Hvordan pokker Lina er kommet ind i den have, aner jeg ikke - men ud kunne hun altså ikke finde ud af at komme. Hvorfor hun pludselig fik lyst til at gå derind, forstår jeg faktisk heller ikke. Jeg havde lidt af et hyr med at få hende over det væltede hegn :o) Efterfølgende måtte jeg ind og undskylde til naboen, der heldigvis tog det vældig pænt. Jeg anede jo ikke, om jeg havde ødelagt deres hegn.
Vi med hunde har mange fornøjelser :o)
10. oktober
I går var eurasierskovtursdag - og en meget dejlig dag. Klik på billedet, hvis du vil se og høre noget mere :o)
12. oktober
Så er Lina kommet i løbetid. Jeg har gået i snart lang tid og troet, at Kelas løbetid var lige på trapperne. Men mor kom altså først. Dette er muligvis grunden til, at hun har opført sig alternativt den sidste tid. Det er ærgerligt, for jeg havde jo faktisk lavet en hurtig plan om en eurasierstrandtur ved Vesterhavet. Nu må vi i stedet holde skarpt øje med Lina derovre. Jeg er spændt på, hvad hun og Benito siger til hinanden. Måske skal jeg omdanne et par strømpebukser til Linabukser :o)
- Og så har Rikke faktisk lagt nogle billeder af Celina til mig på sin blog for snart noget siden. Jeg har bare ikke opdaget dem. De kommer her:
14. oktober
Så blev det Charlies tur til at komme på forsiden.
Her til højre ses Lina liggende at samle på kræfter til hanhundejagt :o) Hun er sådan set ikke højløbsk endnu og dermed klar til parring. Men hun vil gerne lave aftaler .......... og bliver SÅ sur, når hun kommer i snor.

Kela ser hundefjernsyn :o)
16. oktober
Så er Kela også kommet i løbetid. Det er så første gang, vi skal prøve at have de to tøser i løbetid samtidigt. Det bli'r interes-
sant, når de begge er højløbske!!!

- Og så vil jeg lige lufte lidt forargelse: Henrik og jeg har just set et nyt hundeprogram på DR 1. Her lærer børn og forældre, at børn ned til 11 år kan have (ene)ansvaret for en hund alt incl. Så er der lagt op til endnu en bunke ulykkelige situationer, hvor både forældre og børn tror, at børnene kan klare opdragelse, daglige lufteture, mad, stimulering af hunden etc. hvilket de IKKE kan, hvorfor hunden gerne ender med at blive aflivet (mere end 20.000 årligt af varierede årsager). Tillad mig et stort og dybfølt FNYS over at såvel DR som den medvirkende hundetræ-
ner vil være bekendt at lægge navn til den slags. 
23. oktober
Hjemvendt fra Vesterhavet og efterårsferie finder jeg mails fra "vores hvalpe". Dejligt. Den første er fra Rie, der fortæller, at der nu er lavet endelig aftale om parring med Leiko. Det skal muligvis være i næste uge. Hold da op, hvor er det spændende. Da jeg jo skal være med, kommer der selvfølgelig billeder fra parringen her på siden :o)
Næste mail var fra Caisas familie. De skriver bl.a.
"Her går det fint. Caisa bliver skønnere og skønnere for hver dag. Vi er alle så glade for hende, og har så mange dejlige stunder med hende.
Hun er dygtig til at komme når vi kalder, og til mange andre ting, men der mangler naturligvis stadig nogle ting som hun skal lære. Hun er bl.a. ikke så god til at gå i snor i byen, så det øver vi. Vi øver også at blive inde i haven. Nu kan hun nemlig sagtens springe over hegnet, men hun er udmærket godt klar over at hun ikke må. Alligevel er det for fristende en gang imellem, så det arbejder vi på :-) til stor underholdning for naboerne."
Hvor ER det bare dejligt at høre - og at se hvilken fantastisk smuk hund, Caisa er.
Sidste mail var fra Charlies familie. Han er stadig en glad og frimodig lille - hmm - halvstor hund, der vækker glæde såvel i Horsens som i Lejre. En af hans beundrere udtrykte ønske om at spinde garn af hans uld. Det kan sagtens lade sig gøre - hvis man har forstand på den slags. Vi  har bunker af Linas og Kelas uld, som måske en dag bliver spundet til garn.

Tusind tak for ord og billeder til Leikos, Caisas og Charlies mennesker.
I søndags pakkede vi bilen og drog vestpå. Første stop var Bylderup Bov ved Tønder - endelig skulle vi besøge Benito og hans familie. Hvor VAR det dejligt at se ham og hans mennesker. Han er blevet en stor, flot hanhund med et blidt og roligt sind. Benito ville meget gerne lege med mor og søster, men de var ikke sådan liiiiige at få i gang. Det lykkedes dog at få dem med på en lille smule løben rundt i Karins og Christians store dejlige have.
Kela var vældig interesseret i et par af gårdens katte. De gad nu ikke lege med hende. 
At møde "vores hvalpe" er altid helt fantastisk. Det var også meget spændende at se og høre om et lille glimt af en verden, der er anderledes end vores egen - en stor gård med ikke mindre end 12.000 økologiske høns. Hvor var det bare hyggeligt at se jer, Karin og Christian :o)
Fra Bylderup Bov drog vi mod Haurvig/Hvide Sande. Da vi nærmede os det sommerhus, vi har været i flere gange før, begyndte hundene at pive. De er lige så vilde med stedet, som vi er. Denne gang havde de dog ikke helt så frie tøjler mht. at rende rundt i "haven" og omegn: LØBETID! Lina blev højløbsk efter et par dage - og virkelig højløbsk :o) Hun gik så vidt som til at kurtisere en grim lille mobs!!! Selv om vi altså måtte have sytten øjne på hundene, havde vi nogle vidungerlige dage med stormende vinde, regn i stride strømme, haglbyger og så lidt sol indimellem. Vesterhavet og omegn er fantastisk uanset årstid og vejr. Vi havde også en sjov oplevelse på vores "stamcafé" i Hvide Sande. Carola, der ejer caféen, genkendte os fra hjemmesiden, og skal have en eurasierhvalp om syv-otte uger.
En episode:
Jeg står op til sol og autentisk vesterhavsblæst. Henrik og jeg har været oppe til sent, og jeg blev banket i Bezzerwizzer op til flere gange. Æv. Nu har hundene vækket mig. De vil vist ud at tisse. Godt så. Op med mig og døren. Et splitsekund efter kan jeg konstatere, at hundene IKKE ville ud fordi de skulle tisse. De sætter målrettet kurs mod vejen. Jeg forsøger mig med et STOOP. Kela vender hovedet et øjeblik og følger så efter Lina. Jeg kalder - og ved godt, at det de to har gang i, beklageligvis forhindrer dem i at ænse mig: Jeg spotter op til flere hunde på den lille grusvej ved huset. Shit - og ud med mig iført morgenhår a la fuglerede, søvnige øjne og bare tæer. "Er det hanhunde?" råber jeg, mens jeg tramper over stenene i indkørslen - og får et svar på noget tysk. Hvad hedder mon hanhund på tysk? Hmmm. "Deckrüden?" forsøger jeg mig med. Det kan jeg huske at have læst et sted. Jeg kommer dog i tanke om, at det vist betyder "avlshan". OK, jeg forsøger mig med "rüden". Det virker. "Kastriert", siger denne friske tyske morgenhundelufter, jeg nu er nået frem til. Han smiler venligt til denne kaotiske kvinde, der føler sig som en komplet idiot. Efter lidt steppen rundt får jeg et godt tag i Lina og beder hende høfligt om at komme med. Det accepterer hun - her er jo alligevel ikke noget at komme efter. "Gutenmorgen", skynder jeg mig at sige, inden jeg får mig selv og hundene verfet indendørs OG lukket døren.  

Bemærk næserne - de har lugtet hanhund!!!

Kela er faktisk stadig et legebarn.

Det regner!!! og så er det godt med udhæng på huset. 

Vi er fire, der eeeeeelsker at være ved Vesterhavet - også indendørs, når vejret er råt :o)
26. oktober
Dette dejlige billede af Luka - 8 uger skal med for at fortælle, at Anja har lagt et nyt indlæg i forummet. Det er også lagt i eurasierklubbens forum, hvis nogle har lyst til at følge med dér.
30. oktober
Så er der dømt indendørshygge :o)
Det mente Chivas også forleden. Hmmmm. Sally (på 11 år), som han bor sammen med, er i løbetid, men man behøver vel ikke passe på, når det gælder en hvalp på kun fem måneder. Birgit og Walther måtte konstatere, at JO, det behøver man. Jeg har aldrig før hørt om så fremmelig en hvalp. Men nu er Cæsars og Charlies familier (og andre) hermed advaret.
PS. Dyrlægen konstaterede efterfølgende, at Sally havde livmoderbetændelse. Hun blev opereret, så der er ikke hvalpe på vej, på trods af Chivas' ihærdighed :o)
TILBAGE TIL FORSIDENVIDERE TIL NÆSTE OMGANG SIDSTE NYT